Inloggen

Wat houdt de nieuwe Reclame Code voor social media influencers in?

Geschreven door Emma Sharp op 9 minute read

Grote influencers moeten zich sinds 1 juli 2022 houden aan de nieuwe Mediawet, een Reclame Code met als hoofddoel de openheid rondom reclame verhogen.

Onder toezicht van het Commissariaat voor de Media (CVDM) moeten zij zich aan strengere regels houden. Als zij dit niet doen, kunnen ze zelfs een boete krijgen. Wat deze Reclame Code precies inhoudt, voor wie het geldt en aan welke andere regels influencers zich moeten houden, lees je in dit artikel.

H2: Waarom zijn de oude Reclame Code regels aangescherpt?

Volgens het Commissariaat voor de Media vraagt de grote groei in de influencermarketing- en socialmediabranche om een nieuwe regelgeving. Dat komt onder andere door de twee punten hieronder:

H3: Jonge gebruikers

Vooral jongeren schakelen steeds meer over van de televisie naar social media. Deze verschuiving zorgt dat bedrijven met deze doelgroep mee moeten gaan om zichzelf te promoten. Om deze jonge doelgroep te beschermen voor ongewenste reclamepraktijken, stelde de EU al in 2020 een algemene Reclame Code op. Nu bedrijven ook in Nederland meer met influencers gaan werken, besloot het Commissariaat voor de Media dat er een Nederlandse aanscherping nodig was.

H3: Onduidelijkheid Europese regels online media

Volgens het Commissariaat voor de Media was er te veel onduidelijkheid over de wet- en regelgeving rondom betaalde samenwerkingen op videoplatformen. Doordat de Europese Unie algemene regels opstelde, was het voor zowel influencers als bedrijven onduidelijk hoe precies om te gaan met influencer marketing. Daardoor overtraden veel influencers zonder dat ze het wisten de EU-regelgeving voor online reclame. Nederland deed hier niets mee, omdat het een grijs-gebied was. Maar de nieuwe Nederlandse Reclame Code van 1 juli 2022 maakt het voor zowel influencers als bedrijven duidelijk aan welke regelgeving ze zich moeten houden. Ook Nederlandse toezichthouders kunnen hier nu beter op controleren. Daar vertel ik straks meer over.

H2: Wat zijn de nieuwe regels van socialmedia-reclame in Nederland?

De kern van de Nederlandse Reclame Code is en blijft: ben op social media open over de relatie tussen de adverteerder en jezelf, als je een merk of product laat zien of bespreekt waarvoor een bepaald voordeel is geboden. Het voordeel kan een vergoeding zijn in geld of natura, zoals een gratis product of service.

Nu de regels rondom de Reclame Code zijn ingegaan, moeten video-uploaders altijd duidelijk maken dat ze reclame maken, rekening houden met jongere kijkers en kenbaar maken wie ze zijn.

H3: De belangrijkste algemene regels

De Reclame Code maakt onderscheid tussen reclame, sponsoring en productplaatsing met bijbehorende verschillende vermeldingen. Influencers moeten zich onder andere aan de volgende reclameregels houden:

Wanneer je als influencer reclame maakt op social media, moet je dit duidelijk vermelden: Dit kan bijvoorbeeld door de tekst ‘betaalde samenwerking’ toe te voegen aan de post. Je mag niet meer alleen een hashtag #collab of #partner toevoegen. Dit is te onduidelijk voor kijkers.

Je moet duidelijk vertellen voor welk merk je reclame maakt: De naam van het bedrijf moet genoemd worden in jouw socialmediapost.

Je mag geen sluikreclame gebruiken: Als je producten of merken aanprijst en het niet duidelijk is dat het om reclame gaat, noemen we dat sluikreclame. Een voorbeeld is product placement, waarbij producten duidelijk met merknaam in beeld komen. Als je niet vermeld dat de video gesponsord is of er een samenwerking aan vast hangt, overtreedt je de reclameregels. Sluikreclame mag niet. 

Vermeld de samenwerking minimaal 2x: Wanneer je als influencer betaald krijgt om een bepaald product in een video te laten zien, moet je dat zowel aan het begin als het einde vermelden. Zo zien consumenten die doorspoelden ook dat het een betaalde samenwerking is.

Je mag niet aansporen tot aankoop: Je mag bij een betaalde samenwerking niet het product of de dienst aanprijzen. Drie keer vermelden dat iets echt heel geweldig is, mag dus niet.

Verplichte aanmelding: Als je geld verdient met influencen, moet je jezelf verplicht aanmelden bij het Commissariaat voor de Media.

 Het gebruik van Kijkwijzer-iconen: NICAM heeft speciale icoontjes ontworpen voor influencers die je moet gebruiken bij video’s.

Dit waren een paar algemene regels die er sinds de nieuwe wet bijkwamen. Je kunt als influencer alle nieuwe specifieke reclameregels rondom reclame, sponsoring en productplaatsing vinden op de website van influencerregels.com.

H3: Video’s speciaal voor kinderen

Voor video’s waar kinderen of jongvolwassenen de grootste doelgroep zijn, gelden aparte regels:

  • Je mag geen unboxing video’s (het uitpakken van een product) meer maken met kinderspeelgoed.
  • Je mag geen promotie maken voor voedingsproducten voor kinderen onder de 7 jaar.
  • Je mag geen ongezonde voeding promoten aan kinderen onder de 13 jaar.
  • Je mag geen reclame maken voor online casino’s of online kans-spellen wanneer jouw doelgroep jonger is dan 25 jaar.
  • Wanneer je vermeld dat het een betaalde samenwerking is, moet dit voor kinderen te begrijpen zijn.

De regel- en wetgeving die de EU al vaststelde in 2020, blijft ook nog gewoon gelden voor influencers en bedrijven. 

H3: Het doel van de Reclame Code

Het doel van deze nieuwe wetgeving is dat consumenten gemakkelijk kunnen zien dat het om reclame gaat en dat hierdoor het vertrouwen in reclame weer wordt vergroot. Dit zal een positief effect hebben op alle partijen; de bedrijven, de influencers en de consumenten.

Daarnaast is het voor influencers en bedrijven nu duidelijk aan welke regels ze zich moeten houden wanneer ze een betaalde samenwerking aangaan. Hierdoor kunnen onderlinge contracten beter worden opgezet.

H2: Wie moet zich houden aan de nieuwe Reclamecode Social Media & Influencer Marketing?

De Nederlandse Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM) geldt alleen voor de groep ‘grote influencers’ die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Actief op Instagram, YouTube of TikTok;
  • Meer dan 500.000 volgers of abonnees op één platform;
  • In de afgelopen 12 maanden minimaal 24 video’s plaatste (inclusief verwijderde content);
  • Voordelen krijgen zoals geld of een beloning in natura;
  • Ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel.

Wanneer je niet in deze groep valt, hoef je jezelf alleen aan de regel- en wetgeving te houden die de Europese Uniein 2020 maakte.

Alhoewel bedrijven die met publishers of influencers samenwerken niet aan deze regels verbonden zijn, is het wel goed om er van op te hoogte te zijn en de content te controleren voordat deze online gaat. Wanneer de video afgekeurd wordt door het Commissariaat voor de Media kun je als bedrijf imagoschade oplopen.

Daarnaast zal de video van de influencer van het socialmediaplatform afgehaald moeten worden, en is jouw reclamezuil weg. Het is als bedrijf dus zeker verstandig om in het contract wat je aan influencers geeft, regels rondom deze Reclame Code vast te stellen.

H2: Wat gebeurt er als influencers zich niet aan de Reclame Code houden?

Je kunt als influencer een flinke boete krijgen wanneer jij je niet houdt aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. . De hoogte van deze boete hangt af van vele factoren waaronder de lengte van de video, de hoeveelheid regels die er zijn overtreden en wat voor impact dit heeft gemaakt.

Er zijn twee toezichthouders die de content van influencers in de gaten houden:

  • Autoriteit Consument en Markt: Alle influencers vallen officieel onder het toezicht van de ACM. Je zult van deze partij een boete opgelegd krijgen wanneer jij je niet aan de algemene Reclamecode Social Media & Influencer Marketing houdt.
  • Commissariaat voor de Media: Wanneer je aan alle criteria voldoet van een ‘grote influencer’ val je onder deze partij. Zij zullen je een boete opleggen wanneer je niet aan de nieuwe reclame regels voldoet.

Naast deze twee partijen heb je ook nog de Reclame Code Commissie. Dit is een organisatie die geen boetes op kan leggen, maar wel kan beoordelen voor zowel de Autoriteit Consument en Marks als het Commissariaat voor de Media of de influencer regels heeft overtreden. De uitspraken die de Reclame Code Commissie doet, vind je terug op hun website.

H2: Andere regels waar influencers zich in Nederland aan moeten houden

Alle influencers groot of klein, moeten zich houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. Deze reclameregels zijn minder streng en uitgebreid en richten zich vooral op dat je als influencer minimaal een keer duidelijk laat blijken in de post of video dat jouw product of dienst gesponsord is. Wat de regels voor jouw platform precies zijn, kun je altijd controleren op de website van de Reclamecode of Influencerregels.com

H2: Hoe blijf je als influencer op de hoogte van de laatste regelgeving?

Door de nieuwe Nederlandse Reclame Code kan het best ingewikkeld zijn waar je als influencer nu wel en niet op moet letten. Het is belangrijk dat je de reclameregels goed opvolgt, anders riskeer je een boete. Je kunt voor meer informatie over de laatste regelgeving terecht bij een van de organisaties hieronder:

H3: Influencer agency

Wanneer je een grotere influencer begint te worden is het verstandig om op zoek te gaan naar een influencer agency of -bureau. Zij treden op als een manager over jouw werkzaamheden. Vaak hebben ze een groot netwerk aan klanten waar je mee kunt samenwerken en stellen ze in samenspraak met jou contracten op.

Daarnaast zal een influencer agency altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom de regel- en wetgeving van jouw werk. Je kunt dus al je vragen en of twijfels gemakkelijk bij hun kwijt. Daarnaast kun je ook video’s of posts door hen laten controleren voordat je ze online zet, om zeker te weten dat jij je aan de juiste reclame regels houdt.

H3: Voorlichtingswebsite

Om alle regels rondom de Reclame Code Social Media & Influencer Marketing duidelijker te maken voor influencers, heeft de brancheorganisatie DDMA (Data Driven Marketing Association) in samenwerking met aangesloten partijen als Screenforce de website www.influencerregels.nl in het leven geroepen. Dit is een voorlichtingswebsite die de reclameregels simpel uitleggen aan influencers van alle leeftijden. Met bekende YouTuber Joost werd deze website gepromoot en gelanceer. Dit maakte de website al snel bekend onder Nederlandse influencers. Op deze website kun je per socialmediaplatform de regels bekijken, en krijg je in video’s en blogs allerlei tips over influencing. Wanneer je op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, kun je jezelf ook inschrijven voor hun nieuwsbrief.

Nu je dit artikel hebt gelezen, weet je wat de nieuwe wet- en regelgeving rondom de Reclame Code voor influencers is, voor wie de regels gelden, wat de gevolgen zijn als influencers zich er niet aan houden, en hoe je als influencer op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Weet dat wij je via de publishernieuwsbrief ook graag op de hoogte houden!