Welk einde voeg ik aan mijn domeinnaam toe?
Een .com domeinnaam wordt over het algemeen aanbevolen. Het is de meest voorkomende Top Level Domein (TLD) op het internet en het wekt vertrouwen op bij internetgebruikers en zoekmachines. Websites die een internationaal of Engelstalig publiek hebben, doen er goed aan om een .com domeinnaam te gebruiken. Andere mogelijkheden zijn .net of .org voor organisaties.
Voor een lokale website zijn landscodes TLD (zoals .nl, .be, .es) een goede keuze, terwijl nieuwe TLD’s zoals .amsterdam of .app enkel gebruikt dienen te worden als u een beperkt publiek aanspreekt.
Kiest u toch voor een ander domein-einde? Kies deze dan met zorg. Domeinnamen die eindigen met .ly of .io komen steeds vaker voor en vormen dus ook een goede optie. Andere domein uiteinden kunnen als spam geïnterpreteerd worden door zoekmachines. Dit artikel geeft u een goed beeld welk einde u het beste kunt kiezen voor uw domeinnaam.
Ideeën opdoen
Heeft u al een naam in gedachten voor uw website? Kijk dan bij een domeinnaam-registrator zoals GoDaddy en kijk of die naam nog niet geregistreerd is en dus nog beschikbaar is. U krijgt meteen ook verschillende alternatieven te zien met vergelijkbare URL’s.
Houd er wel rekening mee dat de automatische aanbevelingen vaak niet de beste oplossing zijn of niet meteen passen bij hetgeen waar u naar opzoek bent. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om wél de juiste naam te vinden.
Thesaurus.com is een uitgebreide zoekmachine die op zoek gaat naar synoniemen, antoniemen en gerelateerde woorden. De website geeft een lijst weer met een heleboel alternatieven voor uw idee, waarbij elk woord nog eens extra gelinkt wordt met andere gerelateerde woorden. Als u een optie vindt waarvan u denkt: dit is het!, kijk dan zeker eerst of die optie beschikbaar is. Indien niet, ga op zoek naar gerelateerde woorden voor meer ideeën.
De kans is groot dat de domeinnaam niet meer beschikbaar is bij het gebruik van een fantasienaam of een veel voorkomend sleutelwoord. Om deze op te kopen, moet u vaak diep in de buidel tasten. Zijn al uw ideeën op? Raadpleeg dan Fiverr.com om een freelancer te vinden die u wat creatieve suggesties kan aanleveren. Dit platform brengt mensen samen die hulp nodig hebben met verschillende projecten en freelancers die hun diensten aan een goede prijs aanbieden.
Nog steeds aan het worstelen? Overweeg de hulp van familie of vrienden voor input- u zal versteld staan van wat voor ideeën zij kunnen aanleveren. U kunt er ook een wedstrijd van maken; schakel uw collega’s in en geef een leuke prijs aan degene die de beste naam vindt voor uw project. Volgers of fans op Facebook kunt u hiervoor eveneens aanspreken; zij kunnen waardevolle suggesties doen. Mensen vinden het vaak leuk dat u hen er bij betrekt, zeker als ze er wat mee kunnen verdienen :).
Ik heb een naam gevonden – wat nu!?
Proficiat! Het zwaarste gedeelte is achter de rug. Volg deze checklist voor u uw naam registreert, om te voorkomen dat u voor verassingen komt te staan:
- Spelling check
Logisch ;) - Check wat de betekenis van uw domeinnaam is, ook in andere (gebruikelijke) talen.
U wilt natuurlijk niet dat uw project een negatieve betekenis heeft in een andere taal of land! - Ga na of het niet in strijd is met een bepaald merk of andere copyright-rechten.
Afhankelijk van uw grondgebied zijn er verschillende databanken beschikbaar waar u kan nagaan of de gewenste naam al geregistreerd is of niet. - Denk aan de toekomst.
Overweegt u om uit te breiden naar andere landen? Indien dit het geval is, ga de beschikbaarheid van uw URL in andere landen na en registreer deze URL’s alvast voordat anderen dat doen.
Neem gerust uw tijd om de beste naam voor uw project te vinden. Dit is een belangrijke beslissing die u zeker niet mag overhaasten. Uw project wordt namelijk nog lange tijd aan deze naam gelinkt.
Hoe vindt u namen voor nieuwe websites? Deel uw tips in een reactie hieronder!